Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, ενώ πήγε κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να μεταβεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, στο Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, μεταβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Η πυρκαγιά που κατακαίει στην Εύβοια έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

 

Kαι τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με ασφάλεια με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Επίσης, από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο δεν έπαθε κάτι από τη φωτιά απομακρύνθηκαν τρεις μοναχοί.

 

Λίγο πριν από τις 18.00 άρχισε η εκκένωση τέταρτου χωριού, του Πλατάνα καθώς το νέο πύρινο μέτωπο έχει προκαλέσει ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

 

Δείτε τη φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr από τη φωτιά, όπως φαίνεται από τον οικισμό Μακρυμάλλη:

 

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν κατεύθυνση προς νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.